Det gick hett till i Social & Arbetsmarknadsnämnden (SAN) | Sverigedemokraterna Mölndal

Det gick hett till i Social & Arbetsmarknadsnämnden (SAN)

shhhh

Social & Arbetsmarknadsnämnden SAN kan i det närmaste beskrivas som ett slags vuxendagis för trötta politiker där folk sitter av tiden och tjänar en liten slant extra. Här finns ingen debatt, ingen framåtanda, inget ifrågasättande eller ens olika åsikter. Likt ankungar så springer man i trupp efter ordförande och nickar instämmande till alla förslag som läggs av förvaltningen.

Men det finns ett undantag, SD.

Som ni vet är SD politiskt utfrysta och det kan verka meningslöst att sitta i en nämnd. Men det har visat sig vara en guldgruva av information. Även om jag inte kan vara med att påverka så kan jag vara med att ”avslöja”(läs mer om kostnaden för ensamkommande). Jag tänkte därför redovisa händelserna i senaste SAN mötet.

Det började med att ett par tjänstemän ville berätta solskenshistorier angående ensamkommande som en slags kontrast mot alla ständiga problem som kantar ämnet.

Här fick vi reda på hur ensamkommande Ali (Ali heter egentligen något annat) inte hade någonstans att bo. Tillslut lyckades man hitta ett förstahandskontrakt på parhus till Ali på fem rum och kök. Där skulle både Ali och hans ankommande familj bo.

”Jag var tvungen att fråga om definitionen självförsörjande verkligen kunde gälla att leva på studiebidrag?”

Senare berättade man om ensamkommande Jalil (Jalil heter egentligen något annat) som efter ”5 år ” äntligen blev självförsörjande. Hon hade gått från bidrag till studiebidrag och studielån. Jag var tvungen att fråga om definitionen självförsörjande verkligen kunde gälla studiebidrag? Tjänstemännen svarade ja, nämnden applåderade av förtjusning. En utbrast, Vad härligt att höra att det för en gång skull ”går såhär bra”.
Tänk, efter 5 års intensivt socialarbete lyckades man gå från vanligt bidrag till studiebidrag…. Socialdemokraterna blev märkbart irriterade över att jag inte såg storheten i det hela.

SAN är en ljusskygg nämnd. De vill operera i tysthet och det är lätt förstå varför. Hade folk bara vetat hur deras skattepengar spenderas eller hur nämnden resonerar så hade betydligt fler röstat på SD. Därför har nämnden förbjudit bandupptagningar, även på ämnen som inte har sekretess. De som är insatta i lag vet att man inte kan förbjuda en närvarande person att spela in.

Viktigaste punkten på dagordningen var att delegera beslutanderätt till förvaltningen.
I dessa handlingar kunde man bl.a se särskilda bidrag ”bara” för invandrare. Förutom det vanliga som telefon, vinterkläder (för det är ju bara invandrare som fryser), lexikon, resor etc så fanns även bidrag för ”Egen avgift för röda korset”. Jag ifrågasatte starkt om ”avgift till röda korset” verkligen skulle betalas av socialförvaltningen och skattebetalare. Men beslutet klubbades av övriga partier i nämnden, utan att ifrågasätta någonting.

”SD fick läxa upp presidiet inte mindre än 8 gånger”

Vi i SD yrkade på reservation då vi såg att delegeringen i sin helhet bröt mot kommunallagen. Presidiet påstod då att vi var tvungna att inkomma med en skriftlig motivering omgående eller vår reservation skulle inte gälla. Det finns förstås ingen regel som säger så och käbbel uppstod. Hela mötet kantades av liknande käbbel. SD fick läxa upp presidiet inte mindre än 8 gånger vid olika tillfällen och de fick tillslut erkänna att SD hade rätt. SD är nya och vi har uppenbarligen kommunallagen färskare i minnet.

Värt att nämna är att:
Ensamkommande i Mölndal kostade svenska skattebetalare 37 miljoner kronor denna månad. Pengar som skall betalas tillbaka av staten.

KSAU tog ett hemligt snabb-beslut att ge ytterligare 250.000kr för möbler till boende för ensamkommande.

Egenavgift för röda korset på 6000kr är ett bidrag som ensamkommande är berättigade till.

Det blev en stor uppståndelse när pensionärer fick fri kollektivtrafik. Något som flyktingar haft hela tiden.

SD har utan tvekan gjort livet jobbigare för SAN. Vi ifrågasätter alla kostnader, ställer de besvärliga frågorna och kommer med alternativa förslag. Men framförallt vi avslöjar kostnaderna som de så aktivt försöker dölja.