Mångmiljon-avtal för Baggium i Mölndal | Sverigedemokraterna Mölndal

Mångmiljon-avtal för Baggium i Mölndal

miljonavtal

Medan det går allt sämre för svensk ekonomi, går det desto bättre för svenska vårdbolag i allmänhet och flyktingrelaterade i synnerhet. 

Den 29 Januari beslutade ”Social och arbetsmarknadsnämnden” i Mölndal att teckna ett avtal med ”vårdbolaget” Baggium om platser för ensamkommande ”barn”. Upphandlingen gick genom en ”snabbupphandling”, alltså att man kringgick ordinarie regler för upphandlingar. Avtalet gällde 30 platser för 57000kr per dygn (1900kr per individ och dygn) i ca 3 månader.

Nämnden som styrs främst av socialdemokraterna tyckte att Baggium som en gång startades av deras socialdemokratiske kollega Ole Salsten var det bästa alternativet. Påpassligt nog jobbar även en miljöpartistisk nämndledamot för Baggium, men han valde att ej medverka vid beslut. MP och socialdemokraterna hade dock majoritet i nämnden oavsett.

Hur ser Sverigedemokraterna på beslutet?

1900 kr per individ är väldigt mycket pengar. Att sedan Baggium har så mycket kopplingar till beslutsfattarna själva är minst sagt problematiskt. Men trots det verkar det som om Baggium var det bästa av tre alternativ. Tre stycken vårdbolag blev tillfrågade om upphandlingen. Ett av dem orkade inte lägga anbud med en motivering i stil med att vi tjänar tillräckligt. Det andra gav ett bud på 2700kr per individ och dygn. Då framstod Baggium som rena kapet med 1900kr.

Affären i sin helhet är dock en droppe i havet då Mölndals kommun spenderar 100-tals miljoner på bara ensamkommande varje år.

Baggium som startades av bl.a den västsvenske socialdemokraten Ole Salsten har varit i blåsväder många gånger. Ole fick lämna sina politiska uppdrag då det framkom att han plockat ut miljoner i vinst efter avslöjande i SVT programmet – Världens bästa skitskola. Ole som idag verkar ha lämnat Baggium på pappret driver ett mycket framgångsrikt fastighetsbolag med verksamhet i det område där Baggium bedriver sin verksamhet. Så vi tippar på att även Ole har all anledning av att skåla för det nya avtalet.